Индустрија новости

Што е ПВЦ?

2020-05-11

Поливинил хлоридbreабливирано: ПВЦ) е третиот светски најизграден синтетички пластичен полимер, по полиетилен и полипропилен. Околу 40 милиони тони се произведуваат година.


ПВЦ доаѓа во две основни форми: крути (понекогаш скратени како RPVC) и флексибилни. Цврстата форма на ПВЦ се користи во градежништвото за цевки и во профилни апликации, како што се врати и прозорци. Исто така, се користи за правење шишиња, амбалажа што не се храна, листови за покривање храна и картички (како што се банка или картички за членство). Може да биде затемнето помек и пофлексибилен со додавање на пластификатори, од кои најчесто се користат фталати. Во оваа форма, таа се користи и во водовод, електрична кабелска изолација, кожа за имитација, тротоарите, знаците, фонографските записи, надувување производи и многу апликации каде ја заменува гумата. Со памучен лен, се користи за правење платно.


Чист поливинил хлорид е бел, кршлив цврст. Нерастворлив е во алкохол, но е малку растворлив во тетрахидрофуран.

0086-15858717321
sales@wzpolysan.com
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept